Kasia Błońska i Tomek Czudowski wracają z autorskim konceptem
Hala Koszyki, kultowe miejsce spotkań i kulinarna wizytówka Warszawy, już wkrótce wzbogaci się o wyjątkowy projekt gastronomiczny. W połowie 2025 roku ofertę Hali Koszyki wzbogaci autorski koncept Katarzyny Błońskiej i Tomasza Czudowskiego – znanych i cenionych twórców takich lokali jak „alewino”, Muzealna, Cafe Pląs czy Cafe Podrygi.
Kulinarna pasja i doświadczenie
Nowa restauracja będzie skupiona na kuchni sezonowej, inspirowanej smakami z różnych stron świata, opierając się na najwyższej jakości składnikach. Karta dań zostanie uzupełniona o szeroki wybór win, alkoholi oraz napojów nisko- i bezalkoholowych – wszystko w duchu autentyczności, smaku i dbałości o detale.
Miejsce, które mówi samo za siebie
„Szukaliśmy przestrzeni w Śródmieściu Południowym, bo to nasz dom od 25 lat. Kiedy Weronika z Koszyków zaprosiła nas do obejrzenia tego miejsca, od razu wiedzieliśmy, że to ono. Uwielbiamy, gdy historia spotyka się z brutalistyczną architekturą, a tutaj dodatkowo jest jeszcze ukryte patio – prawdziwa perełka. Już widzimy siebie siedzących tam latem na kolacji” – mówi Katarzyna Błońska.
Design, który robi różnicę
Za projekt wnętrza odpowiada Łoskiewicz Studio – pracownia znana z wyczucia detalu i umiejętności łączenia nowoczesności z historią. W przestrzeni pojawią się autorskie meble inspirowane architekturą Hali Koszyki z początku XX wieku, a także ikony światowego i polskiego designu. Wszystko po to, by stworzyć atmosferę, która zostaje w pamięci.
Lokal zajmie ponad 200 mkw. i jako jedyny w „Koszykach” zaoferuje ekskluzywny ogródek — dotąd niedostępny dla klientów.
Zespół, który tworzy duszę miejsca
W roli Szefa Kuchni wystąpi Janek Kilański — kucharz z międzynarodowym doświadczeniem zdobytym w Hiszpanii i Danii, a także właściciel lokali w Gdyni. Jego filozofia? Gotowanie jako sposób opowiadania historii i wyrażania siebie.
„Restauracja to przede wszystkim ludzie. Przed nami jeszcze dużo pracy, ale udało nam się już zbudować solidne fundamenty. Teraz czas na stworzenie zgranego, zaangażowanego zespołu” – dodaje Tomasz Czudowski.
Strategiczna jakość, autorskie koncepty
Nowa restauracja doskonale wpisuje się w strategię rozwoju Hali Koszyki jako miejsca łączącego kulinaria, estetykę i miejską energię. „Z niecierpliwością czekamy na otwarcie tego konceptu. Zaufanie tak uznanych restauratorów, jak Kasia i Tomek, to dla nas potwierdzenie, że Koszyki to miejsce, które inspiruje i przyciąga najlepszych” – mówi Weronika Maria Kuna, MRICS, Asset Management and Leasing Manager, Globalworth Poland.
O Hali Koszyki
Hala Koszyki to kultowa przestrzeń gastronomiczno-biurowa zlokalizowana przy ul. Koszykowej w Warszawie. Obiekt powstał na początku XX wieku i został zrewitalizowany w 2016 roku, zyskując status jednej z najciekawszych lokalizacji w stolicy.
6 500 mkw. powierzchni handlowej i gastronomicznej
16 000 mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej klasy A
architektura łącząca secesyjny styl z nowoczesnym designem
szeroka oferta wydarzeń kulturalnych i towarzyskich
Właścicielem i zarządcą kompleksu jest Globalworth Poland. Więcej informacji: www.koszyki.com
żródło: media.globalworth.pl